Passie voor het matchen van energie PH
© Shanergy 2016

Wat is zelfdiscipline?

Amygdala of gevoelcentrum

Signalen die wij van onze zintuigen krijgen komen terecht bij onze gevoelcentrum. Hier begint het analyseren van de signalen. Zodra wij merken dat wij met die signaal iets kunnen doen die ons tevreden zal stellen, stuurt amugdala een signaal naar een andere gedeelte van de hersenen (vegmentale area) om het hersenstofje dopamine te maken.

Wat is dopamine? 

Dopamine is een hersenstofje dat plezier geeft. Deze stofje beweegt zich naar andere delen van de hersenen en komen ook aan bij de voorkant van de hersenen, namelijk bij de prefrontale hersenschors of te wel de prefrontale cortex. Dit is ook bekend onder de naam denkgebied.

Prefrontale hersenschors 

In onze prefrontale hersenschors,dus onze denkgebied, worden de signalen nader geanalyeerd. Hier worden niet alleen de analuses gemaakt, maar worden ook besluiten genomen, planingen gemaakt en aanzet tot acties. Dit gebiedt zorgt ook voor de afremming van onze gedrag. Als het besluit is genomen dat zorgt de onderstegedeelte van de prefrontale hersenschors voor de plenning en de uitvoering. Als wij onze doelen bereiken, dan geeft dat een plzezierige gevoel. Als deze plezierige gevoelens een ander deel van de hersenen bereiken, namelijk de de nucleus accumbens (het beloningsgebied), dan worden de plezierige gevoelens nog sterker en komen meer positieve energie vrij. Het vermogen dat u in staat stelt meer uit u zelf te halen. Wijsheid in deze is dat u leert steeds behapbare doelen te stellen, die eenvoudig te realiseren zijn. Hierdoor zal het hersenstofje dopamine toenemen en zal u meer plezier ondervinden. Het mooiste voordeel hiervan is dat uw discipline bij elke succes een tandje zal toenemen en u op den duur zeer gedisciplineerd te werk zult gaan. De kunst is dat ook steeds eenvoudige doelen te creeeren en te realiseren, waardoor het hersenstofje steeds wordt gecreerd, waardoor uw discipline steeds sterker wordt. Bereikt u geen resultaat, dan zal het hersenstofje niet worden gemaakt en loop u de risico terug te vallen in uw oude patroon.

Te weining dopamine

Ontwikkelelt de hersenen te weinig dopamine, dan raken wij in een dip en zakken wij verder in elkaar. Wij komen dan in de situatie terecht dat wij niet wensen, stress/burnout. Geef stress geen kans. Leer behapbare doelen te stellen en uw energie op de juiste manier in te zetten. Uw gezondheidheid is meer waard dan wat dan ook.  

Zelfdiscipline

Zelfdisciplice is richting geven aan uw gedrag om successen te boeken en deze aan te houden. U bepaalt en niet uw hersenen. De voorwaarde voor zelfdiscipline is uw motivatie. Uw interesse bepaald in grote mate de kans op uw succes. Zelfdiscipline kan zich richten op verschillende zaken, maar kan evengoed gericht worden op een zaak.
Wat is uw voordeel? Door positief te denken en te handelen, bespaart u energie. Door uw doelen op te splitsen in kleine behapbare doelen, gaan uw hersenen steeds meer dopamine produceren, waardoor uw zelfdiscipline zal toenemen en u meer uit uw handen gedaan kunt krijgen. Door het positief denken en handelen vervuilt uw eigen lichaam niet, dus heeft u ook geen energie nodig om de schade die ontstaat door negatieve energie, indien mogelijk, te zuiveren. Negatieve energie heeft het vermogen giffen in uw lichaam los te weken, die schadelijk en niet af te breken zijn. Zij zullen, wanneer dan ook schade aan uw lichaam brengen. Met de kennis van Shanergy Management kunt u dat voorkomen en kunt u fitter door het leven gaan.
Prefrontale Hersenschors (PH)

Leefdtijd PH?

De hersenen ontwikkelen zich van achteren naar voren. Rond de 22ste is de PH volledig ontwikkeld. Daarom tonen kinderen geen discipline.  

Te veel dopamine

Te veel dopamine leidt tot ongecontroleerde gedrag. U handelt zonder na te denken. U ziet iets, u wilt dat, u schaaft dan aan. Dit is te voorkomen door steeds vragen aan u zelf te stellen  

Zelfdiscipline trainen

Zelfdiscipline is te trainen. U dient veel met u zelf te praten. Stel u zelf steeds vragen. Wat? Waarom? Wat niet ? Waarom? Hoe? Wanneer? Alleen?  Waarom? Samen? Waarom?